Entrevista a Joan Mateu, president de l’UEA

President UEA Joan Mateu (pes reduit)

Joan Mateu és president de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), de la Fundació de la Unió Empresarial de l’Anoia (Fundació UEA) i de l’Associació d’Empreses del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC). CEO de l’empresa LABIN, marca referent en productes per a la nutrició vegetal i fertilitzants especials.

– La vostra organització es va sumar al Manifest per una Economia amb Propòsit. Per què les empreses haurien d’avançar cap a un major compromís?

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), com a organització empresarial, va sumar-se al “Manifest per una Economia amb Propòsit” perquè reconeix la importància de les empreses a l’hora de generar un impacte positiu a la societat, més enllà dels beneficis econòmics.

Les empreses no operen aïllades. Formen part d’una comunitat, d’una societat, i tenim la responsabilitat de contribuir-hi de manera activa i positiva. Això inclou diversos aspectes com la sostenibilitat, la inclusió i el benestar social. Signar el Manifest per una Economia amb Propòsitmostra el lideratge i la voluntat de les empreses de ser un motor de canvi social, contribuint a un model econòmic més just, equitatiu i sostenible.

– Quina evolució observeu en el vostre entorn empresarial?

La comarca de l’Anoia és un territori amb un gran bagatge i tradició industrial i empresarial. Des de la UEA observem com el teixit empresarial de l’Anoia aposta de valent per aquest compromís i per aquesta línia. Hi ha una creixent consciència i compliment de les empreses de la importància de la sostenibilitat mediambiental.

Per mencionar alguns exemples: moltes empreses estan implementant pràctiques més ecològiques com l’ús de transport compartit per anar a treballar als polígons, l’ús d’energies renovables i plaques solars; liderant i col·laborant en iniciatives per reduir l’impacte que fem els humans al nostre entorn i ecosistema (neteja del riu, mercat d’intercanvi de productes i materials que les empreses ja no necessiten i que puguin ser d’utilitat per a d’altres…); la reducció de residus i la minimització de l’impacte ambiental en els seus processos productius (hi ha empreses que aposten clarament per ser oficines sense papers, per tenir depuradores pròpies…); i evidentment, per l’augment de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

De fet, les empreses anoienques cada cop més integren polítiques d’RSC en les seves operacions i dia a dia. Això inclou des de mesures per a promoure la igualtat de gènere, la inclusió laboral, la igualtat d’oportunitats, la conciliació laboral i familiar (cada vegada, les empreses industrials aposten més per horaris intensius), mesures per a impulsar el benestar laboral.

Les empreses són més conscients que per mantenir-se competitives necessiten professionals qualificats i motivats. Això ha provocat una major inversió en la formació contínua, el benestar laboral i la flexibilitat, ja que el talent busca organitzacions que ofereixin un entorn de treball saludable i amb propòsits; i també amb una clara projecció i compromís amb la comunitat local per tal de donar suport a causes socials, ja sigui impulsant iniciatives solidàries, col·laborant amb entitats per donar ajuda i suport a persones sense recursos, etc.

Fruit del compromís de la UEA i dels seus empresaris/es, l’entitat empresarial va fer un pas endavant i va constituir la Fundació UEA. De fet, la Fundació UEA vol donar cabuda a projectes socials adreçats a la població, als joves, a despertar noves i futures vocacions industrials i empresarials, a ajudar a les empreses que tanquen i que tenen unes necessitats concretes…

La Fundació ens permet maximitzar les possibilitats d’inserció laboral de les persones, el foment de l’autoocupació i la retenció de talent per contribuir al desenvolupament econòmic i social de la nostra comarca, a través de diversos projectes, programes i accions.

Els objectius que marquen la línia d’acció de la Fundació són:

  • Orientar els joves i generar vocacions industrials
  • Generar noves oportunitats laborals a tots els col·lectius
  • La reinserció d’empresaris i autònoms que tanquen la seva activitat o empresa
  • Sensibilitzar la població sobre el problema de l’exclusió en la nostra societat
  • Fomentar el compromís social de les empreses i l’RSC
  • Promoure el paper de l’empresa en la millora de la societat
  • Consolidar el teixit empresarial
  • Revifar l’economia del territori

– Com abordeu des de la UEA el foment d’un major sentit de propòsit en el món empresarial?

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), el foment d’un major sentit de propòsit en el món empresarial s’aborda a través de diverses iniciatives i accions concretes que promouen valors com la sostenibilitat, la responsabilitat social i l’ètica empresarial. Per posar algun exemple, ho fem des de la vessant de la sensibilització i formació. La UEA organitza activitats formatives, tallers, conferències i jornades per sensibilitzar les empreses sobre la importància de tenir un propòsit més enllà del benefici econòmic.

Aquestes activitats inclouen temàtiques com la responsabilitat social corporativa (RSC); organitzem jornades per promoure bones pràctiques, com ara per donar visibilitat a casos d’èxit d’empreses que ja incorporen el propòsit i aquest compromís com a part essencial del seu model negoci, i que el seu exemple serveixi com a font d’inspiració i de guia a seguir per a altres empreses.

Des de la UEA creiem fermament que l’èxit empresarial ha d’anar de la mà amb el compromís social i ambiental. Per això, és una entitat que està molt lligada amb el compromís social, i impulsem accions per arribar a totes les empreses del territori, orientant i informant dels avantatges de les bones pràctiques a nivell social, ambiental i laboral. Sempre amb la mirada posada en la transparència.

Per tant, podem destacar diferents accions i projectes interns per sensibilitzar les empreses de la seva importància. De fet, des de la UEA i la Fundació UEA treballem i desenvolupem diverses accions com el projecte escola-empresa, amb el qual orientem els joves i els donem a conèixer el teixit empresarial; tenim una comissió que desenvolupa accions i acompanyament a les empreses en economia circular, transició energètica… I desenvolupem accions per a la igualtat, la inserció laboral i la implantació i compliment dels ODS dins l’organització. Com a entitat i patronal empresarial és el nostre deure.

El nostre propòsit és millorar l’economia de la nostra comarca, i vetllar per la prosperitat i benestar de la societat.

Presentació de la Fundació UEA

Acte presentació Fundació UEA Igualada

Aquest març, més de 150 persones van assistir a la presentació de la Fundació UEA, en la que va participar Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat. Llegeix la notícia.

Informació sobre la UEA

La Unió Empresarial de l’Anoia, constituïda el 1982, és una associació empresarial, sense ànim de lucre i de lliure afiliació que agrupa a gremis i empreses pertanyents a diferents sectors econòmics de l’Anoia i comarques veïnes.

Els objectius fonamentals de l’entitat són:

  • Representar els interessos empresarials dels seus integrants
  • Facilitar a les empreses les eines i habilitats per créixer, adaptar-se al mercat i ser més competitives, amb responsabilitat i valors socials.
  • Fomentar l’activitat econòmica i el teixit empresarial del nostre territori, ajudant a crear ocupació i prosperitat actual i futura.

Actueu pel Propòsit

Tant si encara no us hi heu adherit com si ja esteu adherida, consulteu a continuació què fer en relació amb el Manifest.

Actueu pel Propòsit

©2024 Manifest per una Economia amb Propòsit

Avís legal | Política de privadesa | Política de cookies

CONTACTEU-NOS

Deixeu-nos un missatge i us respondrem el més aviat possible. Gràcies!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?