Entrevista a Oriol Guixà Arderiu, president de FemCat

logo femcatPer què les empreses haurien d’avançar cap a un major compromís?

Sumar-se a un manifest com el d’una Economia amb Propòsit és un reflex del canvi de paradigma on el món empresarial no n’és aliè, sobretot davant dels reptes de futur globals i de país. En el model de l’estat del benestar, les empreses prenen consciència de la responsabilitat de contribuir-hi de manera essencial, un compromís que respon a:

  • Una demanda de la societat: Els consumidors i els inversors exigeixen cada vegada més empreses que no només siguin rendibles, sinó també ètiques i sostenibles. El 90% dels consumidors afirma estar disposat a triar marques alineades amb els seus valors, fins i tot pagant un preu lleugerament superior.
  • La competitivitat a llarg termini: En un món molt globalitzat, les organitzacions que adopten un propòsit clar són més resilients i innovadores. Treballar amb un compromís definit i compartit genera confiança i fomenta relacions a llarg termini amb els diferents grups d’interès.
  • L’atracció i retenció de talent: Les noves generacions de professionals volen treballar en empreses que marquin la diferència. Els valors compartits impulsen la motivació i la implicació dels equips.

El compromís amb una economia amb propòsit no només és una qüestió d’ètica empresarial, sinó també una estratègia intel·ligent per al futur.

Quina evolució observeu en el vostre entorn empresarial?

Oriol Guixà FemCat red

En els darrers anys, l’entorn empresarial ha anat evolucionant cap a models més inclusius, col·laboratius i sostenibles fruit de polítiques públiques però també de la demanda d’una societat més informada i empoderada, que reclama responsabilitat.

D’una banda, existeix més pressió normativa, incorporem nova regulació vinculada a l’acció responsable i de sostenibilitat, això vol dir incentius per a accions favorables al compromís social, però també sancions d’incompliment. D’altra banda, en l’àmbit financer s’observa una certa priorització per les empreses amb propòsit.

També derivada de les recomanacions que ens venen d’Europa i de les Nacions Unides, cada cop més empreses estan incorporant criteris ASG (ambientals, socials i de governança) en la seva estratègia. Això es reflecteix en accions com la transició cap a energies renovables, la reducció d’emissions i la implementació de cadenes de subministrament responsables.

No podem oblidar el procés de transformació digital en el qual estem immersos les empreses, una digitalització que busca orientar-se cap a l’eficiència, però també a fomentar una economia circular i reduir l’impacte ambiental.

Finalment, hem de posar en relleu el valor de “xarxa” on necessàriament hem de jugar les empreses i, especialment, la necessitat de col·laborar, tant entre privades, com entre el sector públic i el privat. En aquest sentit, tenim encara  molt camí a recórrer.

Com abordeu el foment d’un major sentit de propòsit en el món empresarial?

Des de FemCat entenem que el propòsit en el món empresarial és essencial perquè manté un dels tresors del nostre país, els valors que han emanat, i encara avui, les empreses que han construït el país.

I és que els valors de l’empresa catalana vinculats a la creativitat, la cultura de l’esforç, la visió oberta i integradora, l’estima per l’entorn i la cura pel benestar de la societat catalana, són tradició i el llegat més important que pot deixar un empresari o empresària.

La realitat d’avui ens presenta molts reptes, un dels més importants és la integració de gairebé dos milions de nouvinguts en els darrers anys a Catalunya. És per això que, ara més que mai, hem de defensar els valors empresarials que ens han fet créixer com a societat, tant des del món institucional com des de les pròpies empreses.

Hem de fer visible el compromís, amb iniciatives com el Manifest per una Economia amb Propòsit, de moltes i moltes empreses, i trencar el relat dels qui volen eliminar els empresaris com un dels actors més socials del nostre model. Així mateix, hem de reivindicar instruments clau en aquesta integració de valors, com la llengua, que fan que puguem ser una societat econòmica i socialment de progrés.

©2025 Manifest per una Economia amb Propòsit

Avís legal | Política de privadesa | Política de cookies

CONTACTEU-NOS

Deixeu-nos un missatge i us respondrem el més aviat possible. Gràcies!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?