- En el marc del Manifest per una Economia amb Propòsit us oferim una sèrie d’entrevistes quinzenals a les seves organitzacions empresarials promotores.
Entrevista a Joan Maria Adserà, president de La Unió
– La vostra organització es va sumar al Manifest per una Economia amb Propòsit. Per què les empreses haurien d’avançar cap a un major compromís?
Des de la visió de La Unió, que és una organització que agrupa entitats que presten serveis sanitaris i socials, compartim amb els nostres associats una concepció missional del compromís, precisament per la naturalesa de l’activitat que realitzen i per perfil d’aquestes entitats, moltes d’elles amb un llarg recorregut de servei.
Malgrat aquesta reflexió inicial, el cert és que la nostra societat cada cop és més exigent amb les empreses en termes de compromís responsable. I si això resulta indiscutible amb caràcter general, es fa més palès en l’àmbit de serveis a les persones, on cada vegada més les empreses que no incorporin el compromís social en els seus valors i propòsit quedaran excloses d’un consens social creixent, cada cop més sòlid.
– Quina evolució observeu en el vostre entorn empresarial?
Les organitzacions que presten serveis sanitaris i socials, especialment aquelles que operen a la xarxa pública sota règims de concert o altres formes de col·laboració públic-privada, es troben en una situació particular. A diferència d’altres sectors, on cal articular i desplegar un propòsit o compromís social, aquestes entitats, com hem dit, ja el tenen integrat de manera inherent en la seva missió. El seu objectiu principal és el benestar de les persones i la millora de la qualitat de vida de les comunitats a les quals serveixen.
No obstant això, el repte d’aquestes organitzacions no rau en la creació d’un propòsit, sinó en la seva gestió i comunicació efectiva d’aquest propòsit. És fonamental que el compromís social que ja impulsa la seva acció es faci visible, comprensible i compartit, tant per als usuaris com per a la societat en general. Això implica una gestió estratègica que no només asseguri la qualitat i eficàcia dels serveis prestats, sinó que també posi en valor l’impacte positiu d’aquests en la comunitat.
En aquest sentit, les organitzacions del nostre entorn treballen per reforçar la seva transparència, comunicar els valors que guien la seva actuació i mostrar com contribueixen al bé comú. En definitiva, hi ha una tendència en fer visible el compromís social que ja existeix en els seus valors fundacionals per augmentar la confiança i la percepció positiva entre els seus grups d’interès, consolidant així el seu paper com a agents transformadors en l’àmbit social i sanitari.
– Com abordeu des de La Unió el foment d’un major sentit de propòsit en el món empresarial?
La Unió som una associació d’organitzacions que treballem amb i per a les persones. Des de la seva creació, La Unió ha incorporat en el seu relat i la seva estratègia la importància de la gestió estratègica de les polítiques de compromís social. Cal destacar especialment el Manifest “Una nova societat, una Unió més compromesa” aprovat per la nostra Assemblea General el desembre del 2019, i al qual s’adhereixen els òrgans de govern dels nostres associats com a compromís impulsat des de la Governança de les entitats. Aquest Manifest, i els punts de compromís que inclou, ens uneixen en la diversitat del nostre teixit associatiu. I per això ens hem sumat al Manifest per una Economia amb Propòsit, perquè encaixa en aquesta voluntat que volem que encomani i sigui visible.
Per altra banda, hem desplegat eines que ajuden els nostres associats a gestionar el seu compromís social, com és la Guia pràctica Avancem a Organitzacions amb Propòsit i pautes de progrés, que aquest any ha omplert 5 anys; el servei de Perfil de Compromís Social, que permet a les organitzacions fer una diagnosi de les seves polítiques d’RSC, especialment pel que fa a les exigències per a la seva integració a les xarxes públiques; i la inclusió de l’acció de compromís social a la Comunitat de Bones Pràctiques de La Unió.
En el 2024 hem integrat l’acció del projecte Compromís Social de La Unió en 5 dimensions: Gestió de persones, Experiència persona i família, Impuls de l’ètica i el bon govern, Salut i Clima i Impacte en la comunitat. I hem fet un nou pas que és centrar-nos a disposar d’indicadors sectorials en cadascuna d’aquestes dimensions. L’objectiu és recollir dades que ens permetin monitorar com els proveïdors del sector consoliden un propòsit i despleguen les polítiques necessàries per fer-lo efectiu. Així, es podrà mesurar de manera objectiva l’evolució del compromís social dins el sector i assegurar que les organitzacions no només adopten un propòsit clar, sinó que també l’implementen de manera efectiva per al bé comú.
Presentació de La Unió
La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, és l’Agent Social referent del Sistema de Salut i de la singularitat del model sanitari i social de Catalunya que, des del bon govern i la gestió ètica i professionalitzada, la diversitat i la innovació, i l’avaluació de resultats, té el PROPÒSIT de contribuir, des de les organitzacions, a la millora de la Salut de les persones i de la societat.
La Unió, amb gairebé 50 anys, és referent de la singularitat del model sanitari i social català que, des de la pluralitat, la transversalitat i la territorialitat, aplega 115 entitats, amb més de 750 dispositius assistencials sanitaris i socials i més de 70.000 professionals, amb presència a tot Catalunya i en totes les línies assistencials: primària, hospitals, sociosanitaris, salut mental, rehabilitació, gent gran, discapacitats.
La Unió té com a lemes “Ens movem per les persones” i ho fem “Amb una mirada oberta al món”, exportant el millor de model sanitari català i important les millors pràctiques en l’àmbit sanitari i social.
Actueu pel Propòsit
Tant si encara no us heu adherit al Manifest com si ja esteu adherida, consulteu a continuació què fer en relació amb el Propòsit.
Actueu pel Propòsit