Manifest per una Economia amb Propòsit

Les empreses som part de la solució i contribuïm a crear un futur sostenible des d’un renovat sentit de propòsit.

Convidem les empreses a orientar-se a un propòsit de triple impacte, econòmic, social i ambiental, i a tots els actors a desplegar aliances per innovar i crear impactes positius per a les persones i el Planeta.

Des del món empresarial, com també des del conjunt de la societat, sentim com una cruïlla històrica aquest present tan carregat de reptes inajornables.

Les diverses crisis, econòmiques, socials i ambientals acceleren la necessitat de repensar la resiliència de les nostres societats, la connexió entre persones, Planeta i economia.

I repensar també el PAPER SOCIAL DE L’EMPRESA, tradicionalment centrat en crear ocupació i generar riquesa.

Avui, les expectatives que la societat mostra respecte a les empreses obren la porta a una visió més àmplia, a un canvi de paradigma, especialment a partir de la capacitat d’innovació i de desenvolupament de solucions per a la sostenibilitat.

—◊—

Un gruix important d’empreses ja ha comprès que té una responsabilitat envers la societat, que ha de ser assumida i gestionada.

Cal valorar com algunes ja aborden els impactes econòmics, laborals, ambientals, socials i de bon govern sota un enfocament de compromís, responsabilitat,  sostenibilitat i transparència.

L’economia circular, la transició energètica, l’empresa saludable, la gestió de la diversitat, la igualtat de gènere, entre moltes altres matèries, mostren el gran salt que s’està fent des del món corporatiu. Però queda camí per recórrer.

—◊—

Moltes organitzacions ja estan treballant en un enfocament estratègic de la sostenibilitat que, a més, suposa un avantatge competitiu i una millor llicència social per operar.

Algunes reforcen la robustesa de la gestió responsable i la situen a la seva governança com a part indestriable del model d’empresa i esdevenen EMPRESES AMB PROPÒSIT.

S’orienten a la creació de VALOR COMPARTIT, creant alhora valor econòmic,  social i ambiental prenent decisions que tenen en compte no solament l’interès de la propietat sinó de tots els grups d’interès.

Des d’una visió més sistèmica, se senten veus arreu del món que expressen que cal evolucionar d’un capitalisme d’accionistes a un capitalisme de grups d’interès.

Apel·lem també a la figura de l’empresari i l’empresària, persona amb consciència dels reptes que cal abordar i que vol fer empresa de manera diferent, des d’uns valors humanistes, contribuint al benestar de les persones i a la sostenibilitat.

FEM UNA CRIDA a les empreses catalanes i al conjunt de les que operen a Catalunya per desenvolupar una CULTURA DEL PROPÒSIT que abordi els reptes ambientals, socials i de governança (ASG) amb un model empresarial arrelat al territori, sensible a les necessitats i orientat a transformar el món per fer-ne un espai més resilient.

Les empreses que s’adhereixin al manifest es comprometen a desenvolupar abans del 2025 aquell propòsit que els resulti més rellevant i fer un pla d’acció per generar impacte abans del 2030.

Les empreses produïm prop del 80% del PIB mundial i ens sentim part de la solució per abordar els reptes, aportant-hi solucions. Ens hem d’abocar a la TRANSFORMACIÓ SOCIAL, amb nous estils organitzacionals, de presa de decisions i de lideratge, abordant els reptes globals i també comprenent les necessitats del territori i integrant alhora aquelles demandes legítimes del diversos grups d’interès. Som en el temps d’ECONOMIA REGENERATIVA i de creació de valor compartit.

—◊—

Caldria repensar les bases de com ens hem de relacionar com a societat i el paper de cada actor, governs, organitzacions socials, ciutadania, i el paper fonamental de les empreses. I apostar per un gran salt endavant en les aliances, com demana l’Agenda 2030: sols podrem abordar els grans reptes amb un esperit d’aliança i gran capacitat de lideratge. També la ciutadania és un actor fonamental, en les seves actituds, en la seva consciència, valorant la compra sostenible.

Els actors privats som MOTOR DE CANVI, som impulsors de valors de sostenibilitat, i contribuïm a les polítiques públiques. Perquè junts sumem més,  cal incrementar les aliances i els PARTENARIATS PÚBLIC – PRIVAT - SOCIAL, posant per davant la creació d’impacte.

—◊—

Els actors que creem riquesa amb la nostra activitat econòmica i els diferents actors empresarials hem d’actuar avui i també hem de sentir-nos interpel·lats a aportar la nostra mirada en una deliberació profunda i de llarg abast sobre el FUTUR DE LA HUMANITAT i sobre les estratègies col·lectives a seguir, com bastir un contracte social que integri els nous reptes.

Cada empresa i cada organització ha de prendre consciència de què vol aportar a la societat i ha de pretendre deixar un LLEGAT PER A UN MÓN MILLOR.

Cap dels reptes de la nostra societat i del nostre planeta són aliens al paper social de l’empresa i a la seva responsabilitat social.

La iniciativa

Les principals organitzacions empresarials del país ens unim per promoure el "Manifest per una Economia amb propòsit", una crida al món empresarial per avançar en el desenvolupament actiu i compromès de la responsabilitat de les empreses envers la societat orientat al triple impacte: econòmic, social i ambiental.

El Manifest és una crida del món empresarial a adherir-se i signar tant per aquelles empreses que ja tenen un propòsit i estratègia de sostenibilitat com per aquelles que volen iniciar aquest camí i es comprometen a definir un propòsit i un pla d’acció.

 

ORGANITZACIONS PROMOTORES

I moltes altres que s'hi afegiran: associacions empresarials comarcals i sectorials, clústers, col·legis professionals, agències de promoció econòmica.... Algunes requereixen processos interns d'aprovació però ja ens han avançat que hi voldran ser. Totes aquestes organitzacions estan en contacte en el seu dia a dia amb moltes empreses de tot el país, i permetran que el missatge arribi també a les empreses més petites. Tothom s'ha de fer seu el missatge!

Adheriu-vos al manifest!

  Sol·licito adherir la meva organització al Manifest per una Economia amb Propòsit*  Si vens per recomanació d'alguna d'aquestes entitats, indica'ns quina sisplau


  Si vens per recomanació d'alguna altra organització, digue'ns quina sisplau

  Política de protecció de dades
  Respon.cat és l'entitat responsable del tractament d'aquestes dades. Les dades en cap cas seran cedides a terceres parts. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició, tal com s'explica a la Política de privacitat.

  Vull rebre informació i novetats només sobre el Manifest per una Economia amb Propòsit

  He llegit i accepto les condicions de la Política de Privacitat

  Més sobre el manifest

  ©2024 Manifest per una Economia amb Propòsit

  Avís legal | Política de privadesa | Política de cookies

  CONTACTEU-NOS

  Deixeu-nos un missatge i us respondrem el més aviat possible. Gràcies!

  Sending

  Log in with your credentials

  Forgot your details?